Crypto market cap
De market cap van een cryptocurrency munt is iets dat vaak wordt besproken.
Dit is zeer terecht want het is namelijk een waardevolle waardemeter die ook bij andere financiële producten zoals aandelen enorm populair is.
In dit artikel gaan we hier dieper op in zodat je een beter begrip hebt wat dit allemaal betekent.
Wat is een market cap?
Laten we beginnen bij het begin. De term market cap is een afkorting voor market capitalisation.
In het Nederlands heet dit marktkapitalisatie.
Wanneer we spreken over market cap of marktkapitalisatie hebben we het dus over het totale kapitaal van de huidige voorraad van de tokens van de cryptomunt waar het over gaat.
Hoe bereken je de market cap in crypto? Een voorbeeld van een berekening van de market cap
Het berekenen van de market cap is een gemakkelijke taak als je weet hoe het moet.
Je vermenigvuldigd het totaal aantal tokens met de prijs van 1 token.
Het totaal hiervan is de market cap van een token.
Totaal aantal tokens X prijs token = totale marktkapitalisatie
Een voorbeeld van een berekening van de market cap
In dit voorbeeld zal ik Bitcoin gebruiken. Het is algemeen geweten dat er maar 21 miljoen Bitcoin ooit zullen bestaan. Op dit moment zijn er maar 19 miljoen in omloop, omdat de rest nog gemined moet worden.
Wanneer we de market cap berekenen doen we dit zoals hierboven besproken met de huidige voorraad van de munt, in dit geval is dat dus 19 miljoen Bitcoin en niet 21 miljoen.
Dat is het verschil tussen de current supply en total supply van een crypto munt.

De prijs van 1 Bitcoin is momenteel 33500$, wanneer we dit vermenigvuldigen met de 19 miljoen Bitcoins die er zijn komen we op een totaalbedrag van 636,5 miljard dollar uit.
Simpel toch? Proficiat, vanaf nu weet je hoe je een market cap moet berekenen en dit zal je carrière als belegger alleen maar goed doen. Je kan nu de market cap van elke token berekenen met een simpele rekensom.
Het begrijpen van de market cap en wat je hiervan leert.
Hoewel het berekenen van de market cap slechts een basis rekensom is brengt de kennis hiervan je enorm veel mogelijkheden en extra perspectief.
Beginnende investeerders maken vaak de grote fout om te kijken naar de prijs van een token, terwijl het veel belangrijker is om te kijken naar de market cap.
Laat ons even Shiba INU als voorbeeld nemen, een populaire meme coin omdat hij zo ‘goedkoop’ is.
Momenteel zijn er 549 biljoen Shiba INU munten. Het kan dat een beginnende investeerder denkt dat deze munt nog veel groeipotentieel heeft. Dit kan hij denken omdat de token minder dan een cent waard is en daarom makkelijk naar 1 euro kan stijgen. Hoewel maakt hij dan hij een grove fout.
Als Shiba INU naar 1 euro zou gaan, dan zou dat betekenen dat het een market cap heeft van maar liefst 549 biljoen, ofwel 100 keer zoveel als de markt cap van Bitcoin.
Dit is dus onmogelijk. Maar nu je weet wat een market cap is zal jij alvast niet meegaan in dit soort misconcepties.
Enkel wanneer er een oorlog uitbreekt waardoor je enkel nog met SHIB kunt betalen in de wereld zal dit scenario mogelijk werkelijk worden. En zeg nu zelf dat lijkt toch wel erg onwaarschijnlijk?
Ook heb je nu een beter zicht op wat het het betekent als je weer eens onheilspellende krantenkoppen leest.
Artikelen met een titel zoals ‘Bitcoin verliest 200 miljard dollar in waarde op een dag’.
Voor mij was het een rustgevende gedachte om te begrijpen dat de markt kapitalisatie slechts bepaald wordt door de prijs dat mensen voor een token willen geven op dat moment. Een forse daling of stijging in de marktwaarde betekent niet dat de token plots minder goed of beter is geworden, het is een slechts een reactie op het ‘humeur’ van de kopers en verkopers.
Ik hoop dat je genoten hebt van dit artikel.
Je kan je altijd abonneren op onze mailinglijst via de startpagina.
Ook kan je ons steunen door je in te schrijven via onze link wanneer je opzoekt bent naar een betrouwbare crypto exchange.
Ik wens je alvast veel succes op je weg als investeerder.
De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Niets is is bedoeld om te dienen als financieel advies. Wij zijn geen financiële adviseurs. Elke investering en handelsbeslissing houdt risico’s in. Doe uw eigen onderzoek wanneer u een beslissing neemt.