De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is triest nieuws dat ons allemaal diep raakt.
Jammer genoeg is dit de huidige realiteit waar we momenteel in leven.
Al bijna twee volledige weken zijn Russische troepen bezig met het aanvallen van Oekraïense steden. Dit zorgde al voor een grote ravage en creëerde een vluchtelingenstroom van meer dan twee miljoen mensen.
Allereerst willen wij bij Leren Investeren ons diepste medeleven betuigen voor dit drama en hopen we dat de vrede snel mag terugkeren.
Uiteraard heeft een oorlog ook zware economische gevolgen, deze zullen we vandaag onder de loep nemen.
Gevolgen van de oorlog op de beurs
Het is onmogelijk om in de toekomst te kijken en dat zullen we vandaag dan ook niet proberen doen.
Maar wanneer we kijken naar hoe de markten hebben gepresteerd sinds de oorlog, dan zien we dat er momenteel duidelijk paniek heerst.
De impact voor de globale investeerder met een gediversifieerde portfolio van ETF’s zoals IWDA of VWCE blijft momenteel nog binnen de perken, al is er wel een duidelijke downtrend. Toch is dit niet te vergelijken met de algemene paniek en sterke dalingen die investeerders voelden bij het begin van de coronacrisis, toen zelfs indexbeleggers 40% van hun portfolio waarde verloren.

Grote klappen vielen op de Russische beurs die op 24 februari 2022 meer dan 50% van haar waarde verloor. Gazprom, het grootste bedrijf van Rusland en tevens het grootste aardgasbedrijf ter wereld verloor die dag ook bijna de helft van haar waarde. De koers zakte van 335 roebel (RUB) naar 189 RUB op slechts een dag.

Gevolgen van de oorlog op de crypto markten
Waar de gevolgen op de traditionele beurs al moeilijk te voorzien zijn, is het des te meer koffiedik kijken wanneer we het hebben over de cryptocurrency markt.
Dit komt omdat crypto nog niet zolang bestaat en we dus nog geen conflicten hebben meegemaakt die onze economie op zo een grote schaal impacteren. Omdat we ons dus niet kunnen baseren op het verleden, is het nog moeilijker om inschattingen te maken over de toekomst.
Wel is het een zekerheid dat het ‘gecentraliseerde financiële systeem’ enorm op de proef wordt gesteld in tijden als deze.
Het afsluiten van SWIFT betalingen voor Rusland zorgt ervoor dat mensen meer naar alternatieve betalingsmiddelen moeten beginnen kijken.
Dit kan mogelijk een positieve invloed hebben op gevestigde cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum, maar dit is geen zekerheid.
De crash van de roebel
De grootste daling ten gevolge van de huidige oorlog zien we in de verzwakte koopkracht van het Russische volk. De prijs van hun munteenheid is maar liefst met meer dan 50% gedaald sinds de start van de oorlog.
Dit heeft grote economische gevolgen voor het land Rusland zelf, omdat de import en export hierdoor stevige klappen krijgen.

Laat ons een voorbeeld gebruiken om dit beter te begrijpen.
Elke maand koop ik als Europeaan voor mijzelf producten uit Rusland.
Ik ruil mijn euro’s in voor RUB en gebruik deze RUB om mijn producten in te kopen.
Wanneer ik vorige maand in begin februari 2022 mijn 500 euro ging inwisselen kreeg ik er 35000 RUB voor. Wanneer ik een maand later, in maart 2022 mijn 500 euro wil inwisselen krijg ik maar liefst 73850 RUB.
Aan de hand van dit voorbeeld kan je concluderen dat de koopkracht van de andere valuta’s sterk zijn toegenomen tegenover de roebel.
Welke impact hadden vorige oorlogen op de economie?
Oorlogen hadden in het verleden vaak weinig impact op economie.
Hoewel de uitgaven voor oorlog en defensie een aanzienlijk deel van het BBP van landen kunnen uitmaken, beïnvloeden oorlogen de aandelenmarkten of de economische groei in eigen land weinig.
De markten hebben de recente conflicten in het Midden-Oosten en Iran grotendeels genegeerd.
Een oorlog tussen Rusland, Oekraïne en NAVO-bondgenoten kan echter een grotere impact hebben, vooral op de grondstofprijzen.

De impact van vorige oorlogen.
Bron: Mark Armbruster/CFA Institute.
Rusland is een grootmacht die een grote oppervlakte bestrijkt. Wij Europeanen zijn afhankelijk van Russische grondstoffen.
Ik denk persoonlijk dat dit zal zorgen voor langdurige hoge inflatie zonder een grote crash in de asset markten.
Het zal afhangen van veel factoren, zoals de ernst en aanhoudende duur van de huidige oorlog, en hoeveel landen er uiteindelijk mee in betrokken raken.
Een verandering in de wereldorde
Als we iets weten over oorlog is dat er winnaars en verliezers zijn.
Vaak is het zo dat er een lachende derde is die sterker wordt terwijl zijn tegenstanders beiden verzwakt zijn.
Dit zou hier het geval kunnen zijn met China.
We leven in een tijdperk waarin de dollar de reserve world currency is, maar onze huidige generatie zal dit nog zien veranderen.
Wie graag meer wilt weten hierover verwijs ik door naar de videoanimatie Principles for Dealing with the Changing World Order by Ray Dalio.
In deze video legt Ray Dalio uit hoe wij als mensheid steeds vergelijkbare cycli beleven en vertelt hij dat we nu op het einde zitten van een van die cycli.
Conclusie
We leven in moeilijke en onzekere tijden.
Toch geloof ik dat de basisprincipes om succesvol te investeren nog steeds van kracht zijn: investeren in sterke bedrijven waar je in gelooft en je assets voor een lange periode bijhouden. Dat blijft de winstgevende strategie die je zal helpen om een mooi rendement te behalen in de toekomst.
Ik wens jullie allemaal veel succes en dank jullie voor het lezen.
Leren Investeren is een onafhankelijke en gratis website.
Om dit zo te houden kan je ons vrijblijvend steunen door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief op onze startpagina. Ook kan je je inschrijven bij een broker via onze pagina Beste brokers of Beste cryptocurrency exchanges.
Disclaimer: De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Niets is is bedoeld om te dienen als financieel advies. Wij zijn geen financiële adviseurs. Elke investering en handelsbeslissing houdt risico’s in. Doe uw eigen onderzoek wanneer u een beslissing neemt.
1 Comment
Pingback: Leren Investeren