Het niet uitwisselbare unieke jeton.
Een nieuw tijdperk
Vrij artikel voor leren-investeren.com geschreven door Breyten Feys en mede mogelijk gemaakt door Kwinten Olaerts.
Wat is een NFT?
Een NFT is een digitale activum dat verwerkt wordt op de blockchain via een smart-contract. Dit laat het eigendomscertificaat zien van (verhandelbare) online producten.
Denk aan zaken zoals kunst, muziek, games en noem maar op.
De afkorting staat voor non-fungible token”.
Dit kunnen we letterlijk vertalen naar “niet uitwisselbare jeton”.
Het “niet uitwisselbare” belangt niet aan het feit dat het niet verhandelbaar is, maar dat het onvervangbaar is en niet omgewisseld kan worden voor een identiek exemplaar.
Niet uitwisselbaar doelt dus op het feit dat het dus ‘uniek’ is en onvervangbaar is.
Om nog dieper in te gaan op wat een NFT precies is, kunnen we ons focussen op de functionaliteit.
NFT’s kunnen worden gebruikt om digitale creaties online beschikbaar te maken.
Dit kan gaan over digitale kunst, items ontworpen voor videogames, digitale marktstrategie, digitale merkstrategie en zoveel meer.
De meest verhandelde NFT’s zijn momenteel digitale kunstwerken en verzamelobjecten.
De eerste NFT’s kwamen tot leven rondom 2015 op het Ethereum netwerk.
Sindsdien stijgt de belangstelling in NFT’s in grote mate.
Dit leidt natuurlijk tot veel speculatie en de schrik voor een barstende bubbel.
De NFT markt is momenteel niet gereguleerd en daardoor niet zonder risico.
Er zijn verschillende manieren waarop kopers van NFT’s opgelicht kunnen worden.
Doe dus zeker aan marktonderzoek. Voorzichtigheid is ten zeerste aangeraden.
Hoe kent een NFT waarde?
Om te begrijpen waarom sommige NFT’s, dat vaak gewoonweg simpele ‘.jpeg’ bestanden zijn verhandeld worden voor vele duizenden of soms wel miljoenen Euro’s, moeten we ons de vraag stellen hoe een welbepaald bekend schilderij uit onze kunstgeschiedenis zoveel geld kan kosten. De cultivatie van het ontstaan van de waarde van een kunstwerk kent ontelbaar veel factoren.
Drie van de voornaamste factoren zijn de kunstenaar achter het werk, hoeveel kunstwerken er bestaan van deze kunstenaar en welke impact deze kunstenaar heeft gehad op ons als mens en onze kunstgeschiedenis.
Kunst en cultuur is als een spiegel voor de mens en zijn daarom in welke vorm dan ook een representatie van de mens. Het zet ons aan het denken, laat ons reflecteren over de samenleving en onszelf.
Het zorgt voor betere omgangsvormen tussen mensen en het is een bron van informatie om minder bekende culturen (terug) tot leven te roepen.
Daarnaast kunnen we stellen dat artistiek-werk altijd flirt met een dunne grens tussen subjectiviteit en objectiviteit.
Hiermee wil ik aanhalen dat we allemaal wel al eens gedacht hebben hoe het komt dat een kraak-oud pittoresk schilderij’tje voor miljoenen verkocht kan worden?
Doch kunnen we er niet omheen dat bijvoorbeeld een kunstschilder zoals Réne Magritte een enorm grote impact heeft gemaakt op de cultuur van onze
kunstgeschiedenis.
Hierdoor is zijn werk uitermate waardevol.
Kunst of een bubbel?
Zijn NFT’s dan te vergelijken met kunst?
Kort en krachtig gezegd: Ja!
De NFT’s en de Meta Verse kunnen perfect een plek opeisen in onze kunstgeschiedenis. Deze kunstwerken worden niet meer geveild met de authentieke voorzittershamer, deze kunst wordt verhandeld op de blockchain via enkele muisklikken.
Als dit geen nieuw tijdperk is die de geschiedenis zal ingaan, kan ik er vanuit gaan dat ik de essentie van kunst nog steeds niet goed begrijp.
Want wat is het verschil of eerder de gelijkenis tussen de toenmalige opkomende Belgische kunstenaar Réne Magritte uit de jaren stilletjes en de huidig opkomende Belgische grafisch vormgever Musketon? Wel de gelijkenis naar mijn mening, is dat ze beide voor hun eigen tijdsgeest, een stapje voor zijn op de rest.
Ze zijn beide vernieuwend voor hun tijd, bouwen of ‘bouwden’ een naam op voor zichzelf en worden beide erkend als artiest. Dit resulteert dat onvervangbare kunstwerken die door Musketon gemaakt worden waarde cultiveren.
In die mate kunnen we de vraag beantwoorden, hoe NFT’s nu waarde kennen? Net zoals bij kunst kent het bij NFT’s ontelbaar veel factoren, die de uiteindelijke waarde van het kunstwerk opwaarderen. Wanneer is het gemaakt? Door wie is het gemaakt?
Maakt het werk impact op onze kunst en cultuur?
Is het een representatie van ons als mens en is het daarmee de Meta-forische spiegel waar we in kunnen reflecteren?
Waar worden NFT’s verhandeld?
NFT’s koop en verkoop je online, via de blockchain, meestal op het Ethereum netwerk.
Je kan dus geen NFT’s kopen bij een tradionele aandelenbroker zoals DeGiro, maar dat spreekt voor zich.
NFT’s worden verhandeld op de blockchain, het aankopen van NFT’s kan je doen op online website zoals OpenSea, Rarible, Axie Marketplace en noem maar op.
Het zijn digitale platformen waar gebruikers een NFT kunnen kopen, verkopen of minten.
Om NFT’s te verhandelen, heb je een ‘digital wallet’ nodig om cryptocurrency op te slaan. Bekende digital wallets zijn MetaMask, Gemini, Binance wallet en Coinbase wallet.
Deze wallets worden ook wel gebruikt voor andere zaken zoals bijvoorbeeld ‘token-swaps’. Deze digital wallets kan je connecteren met de NFT marktplaats naar keuze en dan ben je praktisch klaar om te (ver)handelen.
Wanneer je als artiest zijnde je digitaal werk wilt verkopen – moet je eerst ‘minten’.
Dus voor dat je gaat handelen is er een proces nodig om je digitaal werk om te zetten naar een digitaal eigendomsrecht op de Ethereum blockchain.
Het digitale kunstwerk, dat eigenlijk ook gewoon maar een bestand is, wordt opgeslagen in de gedecentraliseerde database gelinkt in je digital wallet.
Dus in andere woorden worden de gegevens van jouw digital wallet gekoppeld aan het kunstwerk. Zo kan een eventuele koper met volle transparantie verifiëren dat het werk daadwerkelijk bij jou vandaan komt.
Aan dit gehele proces zitten natuurlijk transactie kosten verbonden, de zo befaamde ‘gas fee’.
Wie hier nog niet bekend mee is verwijzen we graag door naar onze Ethereum beginnersgids.
Investeren in een NFT?
Hoe je het draait of keert is een NFT een belegging.
Net zoals kunst of een uniek horloge van Audemars Piguet dat ook is.
Je kan perfect kopen wat je mooi, leuk of interessant vindt, maar zoals eerder aangehaald is ga je hier best veilig mee om en doe je grondig marktonderzoek want de kans is groot dat je aankoop of investering niets opbrengt en zelfs daalt in waarde.
Je kan dan de vraag stellen wat het belang is van de Metaverse en NFT’s – wanneer het als consument niets opbrengt?
Soms moeten we uitzoomen en proberen begrijpen waarom NFT’s zo populair zijn.
Het is iets vernieuwend en als we de focus leggen op onderliggende technologie die daarbij gepaard gaat, kunnen we vaststellen dat de NFT’s meer nut en toepassingen hebben dan alleen kunst en games.
Op die manier wordt de Metaverse meer en meer geïmplementeerd in ons dagelijks leven.
Het wordt gebruikt voor vernieuwende advertisement, het kan je exclusieve toegang geven tot websites, games, muziek en vele andere zaken.
Ook is het een manier om fraude tegen te gaan – want herinner je dat het digitaal eigendomsrecht hier een fantastische oplossing voor is.
Zo, we kunnen het topic NFT nu voor even in onze digitale boekenkast plaatsen.
We kunnen er in bepaalde zin vanuit gaan dat een goeie negenennegentig procent van de huidige NFT’s in verhandelbare omloop in de verre toekomst niets meer waard zal zijn. Vermoedelijk zullen enkel de pioniers van het nieuwe tijdperk blijven voortbestaan en hun monetaire waarde behouden of zelfs zien groeien.
Wij hopen dat u hebt genoten van dit artikel.
U kunt zich altijd inschrijven voor onze nieuwsbrief via de homepagina.
Breyten Feys, 6 juni 2022.