Gedecentrale financiering, of DeFi, is een systeem waarbij financiële producten beschikbaar worden gesteld op een openbaar gedecentraliseerd blockchain-netwerk. Dat maakt ze open voor iedereen om te gebruiken, in plaats van via tussenpersonen zoals banken of makelaars. In tegenstelling tot een bank- of beleggingsrekening, zijn een door de overheid uitgegeven ID, sofi-nummer of bewijs van adres niet nodig om DeFi te gebruiken. Meer specifiek verwijst DeFi naar een systeem waarbij software geschreven op blockchains het mogelijk maakt voor kopers, verkopers, kredietverstrekkers en leners om peer to peer te interageren of met een strikt software-gebaseerde tussenpersoon in plaats van een bedrijf of instelling die een transactie faciliteert.
Hoe werkt DeFi?
Er worden meerdere technologieën en protocollen gebruikt om het doel van decentralisatie te bereiken. Een gedecentraliseerd systeem kan bijvoorbeeld bestaan uit een mix van open-source technologieën, blockchain, en bedrijfseigen software. Slimme contracten die de voorwaarden van overeenkomsten tussen kopers en verkopers of kredietverstrekkers en -nemers automatiseren, maken deze financiële producten mogelijk. Ongeacht de gebruikte technologie of platform, zijn deFi systemen ontworpen om tussenpersonen tussen de handelende partijen te verwijderen.
Hoewel het volume van de handel in tokens en geld opgesloten in slimme contracten in zijn ecosysteem gestaag groeit, is DeFi een beginnende industrie waarvan de infrastructuur nog steeds wordt opgebouwd. Regelgeving en toezicht op DeFi zijn minimaal of afwezig.
Bekende DeFi producten?
Er zijn ondertussen al veel DeFi producten te vinden op het internet. Omdat er minder regularisatie is dan bij andere financiële producten is waakzaamheid aangeraden. Ze allemaal overlopen is niet mogelijk, maar ik deel graag mijn persoonlijke top 3 met jullie.
1. Uniswap (UNI)
Uniswap is een toonaangevende gedecentraliseerde beurs die momenteel de DeFi-markt domineert. Het maakt gebruik van een Automated Market Maker systeem (AMM) om ervoor te zorgen dat er voldoende liquiditeit is voor de ERC20 tokens die verhandeld worden op haar site. Het Uniswap protocol heeft een trouwe aanhang aangetrokken vanwege zijn crypto-asset oplossingen. Het stelt u in staat om volledige controle te hebben over uw private sleutels, integreert met externe wallets, en stelt u in staat om te handelen tegen lage tarieven. Uniswap is ondertussen ook beschikbaar op het Polygon netwerk.
2. Compound (COMP)
Compound is een ander toonaangevend gedecentraliseerd leen- en uitleenplatform dat gebruikers in staat stelt rente op te bouwen over hun crypto-activa. Het platform heeft voor dit doel verschillende Compound liquiditeitspools ontworpen.
Via Compound is het mogelijk om een lening te nemen zonder ooit met een persoon te hebben gesproken.
Via het DeFi systeem geef je cryptocurrency als borg, en daarna kan je geld of andere cryptocurrency lenen.
Het platform heeft veel tractie in de markt gekregen, en zijn DeFi munt passeerde onlangs een marktkapitalisatie van meer dan $ 3 miljard. Compound ging 2021 in op een prijs van $143,90. Sindsdien is de Defi-munt al de $600 gepasseerd. Momenteel staat de prijs van Compound op 400$ per token.
3. Aave (AAVE)
Aave is een open-source DeFi platform dat functioneert als een crypto uitleendienst. Zijn niet-custodiale liquiditeitsprotocol stelt u in staat om zowel rente te verdienen als te lenen op uw crypto-activa. Dit DeFi platform werd voor het eerst geïntroduceerd op de cryptocurrency markt in 2017.
Echter, in die tijd – het platform heette ETHLend, met LEND als zijn native token. Het werkte voornamelijk als een match-making systeem om kredietverstrekkers en kredietnemers met elkaar te verbinden. In 2018 werd het DeFi platform omgedoopt tot Aave – met toevoeging van nieuwe leenfunctionaliteiten.
Vandaag kan de AAVE-munt worden gestaked via het protocol om bij te dragen aan de veiligheid en prestaties ervan. Bovendien kunt u ook genieten van stakingbeloningen en gereduceerde vergoedingen op het Aave-platform. De DeFi munt heeft verschillende verkoopargumenten – zoals het heeft real-world nutsvoorzieningen in de steeds drukker wordende crypto leenmarkt.
Het is ook een van de top DeFi munten in termen van waardering, met een marktkapitalisatie van meer dan $ 5 miljard. De AAVE DeFi munt geniet van een bullish markt sinds het begin van 2021 – stijgt in waarde met meer dan 350% in een kwestie van vier maanden.
Wat heb ik nodig DeFi te gebruiken?
Het Ethereum-netwerk is het veiligste netwerk om DeFi-protocols op te gebruiken.
Er zijn nog netwerken zoals Solano of Binance Chain waar je DeFi-kunt gebruiken maar deze zijn minder veilig aan daarom zou ik het niet aanraden.
Om een DeFi te kunnen gebruiken heb je een digitale wallet nodig genaamd MetaMask. Dan kan je jouw wallet verbinden met de website van het DeFi-product. Je kan het best Ethereum kopen bij een gecentraliseerde broker zoals Kraken of Binance en dan van daaruit je Ethereum verzenden naar je persoonlijke (MetaMask) wallet. Vanaf dan kan je gebruik maken van alle DeFi producten.
Belangrijk is dat je rekening houdt dat elke interactie met een DeFi-protocol ‘gas’ kost en je Ethereum zult nodig hebben om dit te betalen. Daarom is het eerder interessant om DeFi te gebruiken voor grotere bedragen omdat het anders moeilijk is de gaskosten te verslaan met je investering.
De technisch onderlegde mensen kunnen overschakelen naar het Polygon netwerk op Ethereum, een sidechain waar de gaskosten tot 1000(!!) keer lager liggen.
Voor meer informatie over gas en MetaMask verwijs ik je door naar onze Ethereum beginnersgids.
Conclusie
Decentralized finance, of DeFi, heeft als doel technologie te gebruiken om tussenpersonen tussen partijen in een financiële transactie te verwijderen.
De onderdelen van DeFi zijn stablecoins, use cases, en een software stack die de ontwikkeling van applicaties mogelijk maakt.
Omdat DeFi nog een nieuw fenomeen is, is er ook (veel) risico mee verbonden.
Persoonlijk geloof ik sterk in DeFi en de decentralisatie van de financiële markt.
Dit zou de macht weghalen bij de banken en dit terug in de handen steken van het volk.
Dit is een verandering die onze wereld drastisch nodig heeft om de ongelijkheid tussen de mensen en ook de monopolie van de banken aan te vechten.
Hopelijk heb je na dit artikel meer inzicht in wat DeFi is en hoe je het gebruikt.
Bedankt om te lezen, en veel succes in je ontdekkingsreis.
Disclaimer: De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Niets is is bedoeld om te dienen als financieel advies. Wij zijn geen financiële adviseurs. Elke investering en handelsbeslissing houdt risico’s in. Doe uw eigen onderzoek wanneer u een beslissing neemt.